Stocksale 25 & 26 november

Klik hier voor meer info

eco & fair

Geen half werk meer: enkel nog maar volledig ethisch verantwoorde kleding

Het SOFlien avontuur startte destijds thuis met make-up en huidverzorging. Toen de verhuis naar de winkel eraan kwam was er plots veel meer ruimte en leek het me leuk om ook wat kleding te verkopen. Vrij onwetend begon ik eraan. Ik leerde de sector steeds beter en beter kennen en begon dingen te zien die ik op voorhand niet wist. Het triggerde me om mezelf er verder in te verdiepen en ik kwam erachter dat de mode-industrie één van de vervuilendste industrieën ter wereld is. Al die vervuiling voor… luxegoederen?

Het proces

Dus besloot ik op zoek te gaan naar merken die op een andere manier werken. Die beseffen welke impact ze hebben en ook hun best doen om deze telkens opnieuw zo laag mogelijk te krijgen. Die niet werken vanuit een businessmodel gericht op massaproductie en -consumptie. Maar elke dag mee investeren in nieuwe technologieën. Die de mensen waarmee ze samenwerken een eerlijk loon geven.

En zo kwam ik bij Armedangels terecht. Wat ik (en ook jullie) toen begonnen te ontdekken is een fantastisch verhaal. Het kan ook anders! En wat blijkt? Zowel jullie als ikzelf dragen het ook gewoon veel liever! Want het comfort is groter dankzij de natuurlijke materialen en goede snits. En ook de kwaliteit ligt zoveel hoger! En dat voor de juiste prijs. Niet te goedkoop waardoor er onmogelijk een eerlijk loon kan uitbetaald zijn en ook niet te duur voor wat het is. Gewoon EERLIJK! Zowel naar jullie als naar de mensen die de kleding maakten en naar onze planeet. Een perfect match dus voor SOFlien!

Mama zijn

In mijn persoonlijk leven ben ik in de eerste plaats vooral mama. Een drietal jaar geleden veranderde mijn leven drastisch met de geboorte van onze zoon maar ook mijn denkwijze. Plots is dat kleine wonder het allerbelangrijkste in jouw wereld en je zou er alles voor opofferen. En hij motiveert me dan ook elke dag om beter te doen voor zijn toekomst. En dat geldt ook voor mijn kleding. Hoe graag ik ook bezig ben met mode, geen enkele trend of merknaam is voor mij de toekomst van mijn zoon waard.

Vandaar dat ik de beslissing nam om enkel nog te werken met merken die “the real deal” zijn voor mij. Geen half werk maar die in alle stappen van de productieketen hun uiterste best doen om eco & fair kleding te produceren. Overheden werken te traag om een halt toe te roepen aan de vervuilende mode-industrie dus neem ik zelf het heft in handen. Want wat betreft de klimaatcrisis is er geen tijd meer. En ook voor de milieucrisis die ons daarna te wachten staat.

Vroeger hield ik zelf van shoppen en ook nu moet ik regelmatig weerstand bieden aan de verleiding. Ik speel dan altijd volgend zinnetje af in mijn hoofd, wie weet kan het jou ook helpen: “Elke consumptie die ik doe heeft een impact op de toekomst van onze kinderen.”

Greenwashing

Gelukkig merk ik dat klanten ook altijd bewuster gaan shoppen. En ook alsmaar meer eisen beginnen stellen qua duurzaamheid. Een trend die de hele mode-industrie voelt en waar dus ook massaal op wordt ingespeeld. Je ziet tegenwoordig op de website van elk merk wel het woorden “sustainability” staan en overal worden groene labeltjes aan kledingstukken gehangen.

Zo is een nieuwe trend in de fast fashion wereld het gebruik van gerecycleerd polyester als goedkoop duurzaam alternatief. Ze recycleren oude PET-flessen tot nieuwe kleding. Nee, dit zijn zelden oude kledingstukken die worden gerecycleerd omdat het recycleren van kledij een ontzettend tijdrovend en duur proces is. En ik wil hier toch nog even het volgende over kwijt: plastic blijft plastic. Ook al is het gerecycleerd. Een gerecycleerd polyester kledingstuk laat nog altijd microplastics los in ons water als je het wast en is ook niet biologisch afbreekbaar.

Duurzame productie is meer dan een paar kledingstukken per collectie produceren met (deels) ecologische stoffen. De productieketen is gewoon veel meer dan enkel de stofkeuze. Worden er chemicaliën gebruikt bij de kleuring? Wordt er gedacht aan afvalvermindering? Hoe gebeurt het transport? Worden er kledingoverschotten verbrand? Is het businessmodel gericht op massaconsumptie? Hoeveel collecties per jaar zijn er? Maken ze gebruik van herbruikbare energie? enz. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit of het ook fair geproduceerde kledij is!

Ethisch verantwoorde collectie

Dus geen compromissen meer voor mij. Vanaf heden is onze collectie volledig ethisch verantwoord. We leggen de nadruk op slow fashion die tijdloos en kwaliteitsvol is. Synthetische materialen zal je zelden nog terugvinden in onze collectie, tenzij het nodig is om een kledingstuk bijvoorbeeld waterdicht te maken. Natuurlijke, comfortabele kledij waar je je goed in voelt en volledig je persoonlijke stijl mee kan creëren. Want geef nu toe: willen we echt allemaal in hetzelfde bloemenkleed aan de schoolpoort staan?

Jullie hebben ons aanbod al volop zien veranderen en dat zal waarschijnlijk in de toekomst nog regelmatig gebeuren. Want technologie staat gelukkig nooit stil. En ik ben ervan overtuigd dat deze ons in de toekomst nog fantastische nieuwe mogelijkheden zal bieden! Laat het me gerust weten hoe je hier tegenover staat of als je nog ideeën hebt!

Weet je zelf soms niet goed hoe eco & fair een kledingmerk nu eigenlijk produceert? Een eerste belangrijke maatstaf is hun transparantie. Wees alert voor vage teksten over duurzaamheid op hun website. Een goede app om ook te installeren op jouw telefoon is de “Good on you”-app. Zij beoordelen heel veel merken en ik kan je alvast zeggen dat er grote verrassingen tussen zitten!

Tot snel!

Liefs,
Evelien


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelmand0
Er zijn geen producten in het winkelmandje!
Verder winkelen
0