Gratis verzending vanaf €50 | Solden worden niet geruild

eco & fair

Bewust consumeren: Mijn zes shoppingregels

Vandaag vertel ik jullie alles over een aantal basisregels die ik volg tijdens het shoppen. Want als iets niet perfect past of niet de juiste kleur, samenstelling, enz. heeft, koop ik het  gewoonweg niet. Een visie die ik jullie graag wil meegeven want bewust consumeren zorgt voor duurzame consumptie.

1€ per draagbeurt

Om in te schatten of de prijs die ik betaal voor het kledingstuk niet te hoog is voor mezelf houd ik altijd rekening met de prijs per draagbeurt. Mijn basisregel is dat per keer dat ik het kledingstuk draag het 1€ mag kosten. Dus als ik iets koop van €40 stel ik mij de vraag of ik het effectief ongeveer 40 keer kan/zal dragen. 

Zo word ik ook meteen aangespoord om na te denken over de prijs-kwaliteit verhouding. Als ik een t-shirt koop van €30 zal ik me afvragen of die t-shirt ook effectief 30 draagbeurten zal meegaan en bijvoorbeeld niet na twee wasbeurten al volledig uit model zal zijn.

Tip: met deze regel zorg je er ook voor dat je meer geld uitgeeft aan goede basisstuks zoals een jeans, zwarte blazer, jas, enz. en niet te veel aan “foliekes”.

Niets moet, alles mag!

Een grote fout tijdens het shoppen is dat mensen naar iets specifiek op zoek gaan en dat perse die dag moeten hebben. Maar helaas doe je zo veel miskopen. Ik zal mijn perfecte jeans kopen als ik die tegen kom. Wanneer ik daar specifiek naar op zoek ga lukt dat meestal niet om die te vinden. Ik heb zo altijd wel een klein lijstje van kledingstukken die ik graag zou willen.

Ik merk heel vaak dat wanneer het 30°C plots iedereen een short komt kopen. Als ze dan geen perfecte short meer kunnen vinden maar het toch echt te warm is kopen ze dan maar snel iets dat wel “oké” is. Probeer dus die short te kopen in het begin van het seizoen als je dat perfecte stuk tegenkomt. Wordt het toch niet zo’n heel warme zomer? Geen probleem: als je verliefd bent op die short zal je hem het jaar nadien ook nog met heel veel plezier dragen! Koop dus het perfecte kledingstuk als je het tegenkomt!

Tip: zorg ervoor dat je altijd een shoppingbudget opzij hebt staan voor wanneer je eindelijk die perfecte trenchcoat tegenkomt!

Slaat de twijfel toe? Loop dan even uit de winkel!

Wanneer ik twijfel over een kledingstuk zal ik het zelden toch kopen. Mijn truc is dan om het kledingstuk terug in het rek te hangen en de winkel buiten te gaan. Begin ik dan vervolgens te panikeren over het feit of iemand anders het misschien aan het kopen is? Dan wil dat zeggen dat ik het toch écht wil! Vergeet ik het kledingstuk zodra ik in de volgende winkel ben? Dan mag ik vooral blij zijn dat ik het niet gekocht heb!

Nu zowat iedere winkel ook online aanwezig is kan je ook perfect naar huis gaan om je kledingkast te checken en het even laten bezinken. Bedenk je je ‘s avonds dat je het toch echt wel wilt? Dan kan je het gewoon online bestellen en later ophalen!

Liefde op het eerste gezicht

Dat wilt meestal zeggen dat het echt wel jouw ding is. Neem het dus zeker mee in de paskamer, maar vergeet niet om toch nog rekening te houden met de andere regels! Wanneer je een winkel binnenwandelt is het vaak goed om eerst eens een keer volledig door de winkel te lopen zonder al iets mee te nemen om te passen. Nadien ga je dan de verschillende stukken halen die je het meest in het oog zijn gesprongen. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel mee in de paskamer neemt.

Let op comfort!

Hoe mooi iets ook kan zijn, het moet toch altijd comfortabel zijn en aangenaam aanvoelen. Een jeansbroek mag niet té strak zitten. Een rokje/kleedje mag niet te kort zijn en ik moet vlot kunnen wandelen met mijn nieuwe hakschoenen.

Tip: doe de nodig tests in het pashokje! Hurk om te testen of de jeansbroek niet te strak zit, buk voorover om te testen of het rokje niet te kort is, enz.

Vergeet ook niet om naar de samenstelling te kijken! In kunststoffen zweet je namelijk meer. Bovendien laten ze bij elke wasbeurt microplastics los. Dus ik let er altijd op dat ik kies voor natuurlijke stoffen. Natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, wol, enz. zijn altijd aangenamer om te dragen en ogen ook mooier. Voel je al meteen dat de stof statisch is en aan je lichaam blijft kleven? Terughangen! En dat geldt ook voor kledingstukken waarvan je merkt dat ze veel pluisjes afgeven of aantrekken. Je wil toch niet elke keer voor je de deur uit gaat nog met een kledingborstel liggen knoeien!

Eco & fair productie

Besef goed dat elke productie vervuiling met zich meebrengt. Dus elk kledingstuk dat geproduceerd wordt heeft een impact. Probeer dus niet te denken: “het is nu toch al gemaakt dus ik kan even goed gewoon kopen”. Als we zo denken zal de kledingindustrie een overaanbod blijven produceren en wordt het probleem van overproductie nooit opgelost. Denk er dus voor jezelf over na of het kledingstuk voor jou de impact waard is. Zal je het veel dragen en koesteren? Dan is er geen probleem!

Wist je dat wij samenwerken met merken die enkel maar produceren wat wij op voorhand bestellen?

Een laatste vraag die ik mezelf stel is: hoe eerlijk is het kledingstuk geproduceerd?” Een katoenen t-shirt voor €5? Dan weet je al meteen dat er iets niet pluis is (tenzij het een afprijzing is). Elk kledingstuk wordt met de hand gemaakt dus bedenk je dat in de prijs van het kledingstuk ook de werkuren van deze persoon verwerkt zitten. Je kan op je buikgevoel afgaan om te checken of het een eerlijke prijs is voor het kledingstuk. Gelukkig heb je tegenwoordig alsmaar meer merken die hier transparant over zijn.

Een goede app om een kledingmerk snel te checken is de “Good on you”-app. Zij lichten verschillende merken door wat betreft hun eerlijkheid en milieuvriendelijkheid.

Dus geef jouw geld enkel uit aan de perfecte kledingstukken. Er is zo’n overaanbod aan kledij waardoor je echt wel kritisch mag zijn. En je doet er onze planeet ook een plezier mee!

Veel shopplezier!

Liefs,
Evelien


Winkelmand0
Er zijn geen producten in het winkelmandje!
Verder winkelen
0
%d bloggers vinden dit leuk: