Gratis verzending vanaf €50 | Solden worden niet geruild

eco & fair

Alles over zonnebescherming

Nu de zon dezer dagen goed zijn best doet krijg ik heel wat vragen over zonnebescherming. Graag deel ik met jullie al mijn weetjes en tips zodat jullie jezelf nog wat beter gaan beschermen. Want ja, het is ECHT nodig.

90% van de vroegtijdige huidveroudering is de schuld van UV-stralen!

Waarvoor staat SPF?

Wanneer je de letters SPF op een product ziet staan wilt dit zeggen dat er een zonnebescherming aanwezig is. De afkorting staat dan ook voor ‘sun protection filter’. Hoe hoger het cijfer hier achter, hoe groter de bescherming tegen UV-stralen. Een minimum vereiste is in principe factor 15. Dan worden ongeveer 93% van de UV-stralen tegengehouden. Bij factor 50 gaat dit naar 98%. Ik heb hieronder even een praktisch tabelletje toegevoegd. Zoals je kan zien is er eigenlijk geen heel groot verschil meer tussen een factor 30 en 50. Dus geen paniek als je niet meteen een factor 50 bij de hand hebt!

Jezelf elke dag insmeren met een SPF 15 zal de huidveroudering al met bijna 25% vertragen!

Factor Hoeveelheid UV-stralen dat wordt tegengehouden
5 80%
15 93%
20 95%
30 97%
50 98%

Hoeveel bescherming biedt jouw eigen huid? De melanine in jouw huid is ook een natuurlijke zonnefactor maar voor een heel donkere huid is dit nog maar een factor 15!

Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

Op de tubes zonnecrème zie je vaak vermeldingen staan van UVA en UVB. UV-straling of ultraviolette straling is een elektromagnetische straling die niet met het blote oog waarneembaar is. Ze wordt afhankelijk van de golflengte onderverdeeld in drie categorieën: UVA, UVB en UVC. Deze laatste heeft de kortste golflengte en dus ook de meeste energie. Dit zorgt ervoor dat de UVC ook het meest schadelijk is voor ons, maar gelukkig kan ik jullie vertellen dat die door onze ozonlaag wordt tegengehouden (vandaar dat het gat in die laag zo slecht is).

UVA en UVB komen wel door tot het aardoppervlak waarvan vooral de UVA. De UVB wordt ook door die ozonlaag voornamelijk tegengehouden en is maar goed voor 5% van de UV-straling die doorkomt. Beide hebben ze een andere werking:

UVA

Je zou kunnen zeggen dat de A staat voor ‘Aging’ want deze zorgt voor de huidveroudering. Hierdoor ontstaan rimpels, pigmentvlekken en een droge huid. Ze zorgt voor een korte bruinheid maar deze trekt snel weer weg. Op lange termijn kan deze zorgen voor huidkanker. Deze dringt ook het diepst door in de huid.

Met UVA moet je goed opletten. Zoals ik al zei is deze goed voor 95% van de UV-stralen die het aardoppervlak bereikt. Bovendien is ze er ALTIJD wanneer het buiten licht is. Dus ook onder een parasol, achter glas of op een bewolkte dag, zowel in de zomer als winter. Vandaar dat je jezelf altijd moet insmeren!

Het is niet omdat je geen warmte voelt dat er geen UV-stralen zijn. De warmte ontstaat namelijk door de infrarode stralen!

UVB

De B zou kunnen staan voor ‘Bruinen’ of ‘Burning’. Ja inderdaad, deze zorgt voor dat felbegeerde bruine kleurtje dat lang blijft. Maar zorgt ook voor het verbranden van de huid en dus ook huidkanker.

Deze wordt wel tegengehouden door jouw parasol en heeft ook een goede functie want ze zorgt namelijk voor vitamine D. En die heb je namelijk nodig voor stevige botten, een goede weerstand en die gunstige werking op jouw humeur! Maar zoals met alles is teveel ongezond.

Hoe groter de zonshoogte hoe hoger de concentratie van UV-stralen. Dus rond de middag of dichter bij de evenaar zal je sneller verbranden!

De juiste zonnecrème?

Over een goede zonnecrème bestaan veel discussies. Er zijn namelijk verschillende soorten zonnefilters beschikbaar. Er zijn twee grote categorieën, namelijk de chemische en de minerale filters. Mijn voorkeur gaat sterk uit naar de minerale filters, hoewel een chemische bescherming nog altijd beter is dan geen bescherming.

Chemische filters

Dit zijn de meest gebruikte filters op de markt en zijn aanwezig in de meeste zonnecrèmes die je in de supermarkt of Kruidvat kan kopen. Ze absorberen de UV-stralen maar breken helaas ook langzaam af in de zon. Vandaar dat ze minder lang bescherming bieden en je vaker zal moeten smeren. Bovendien kunnen ze huidirritaties veroorzaken wat grote problemen geeft bij mensen met een gevoelige huid zoals mezelf.

Minerale filters

Deze zullen UV-stralen weerkaatsen en werken langer. Ze werken op basis van zinkoxide of titaniumoxide en veroorzaken zelden allergische reacties, hoera! Ik verkies nog iets liever zinkoxide omdat die minder diep in de huid dringt (en dus minder schadelijk is) en ook een betere bescherming geeft tegen UVA. Het grote nadeel van deze filters is dat ze een witte waas achter laten. En dat is esthetisch wat minder mooi. Deze worden dan vaak bewerkt met nanotechnologie waardoor de werkzame stoffen in kleinere deeltjes worden geknipt. Maar of dit allemaal zo gezond is, is nog onduidelijk. Je hebt dan niet meer de witte waas maar die deeltjes kunnen wel veel dieper in jouw huid dringen. Geef mij dus maar de witte kleur die na goed uitsmeren en een beetje tijd niet meer zichtbaar is.

Vitamine A, C en E

Vitamine A en antioxidanten als vitamine C en E bieden ook een bescherming tegen de zon. Hierdoor worden deze alsmaar meer verwerkt in zonnecrèmes. Zo zal de vitamine A en C beschermen tegen UVA en de vitamine E tegen UVB. Een extra pluspunt dus als je deze terugvindt in jouw zonnecrème! Uiteraard is het ook goed om deze op te nemen via jouw voeding!

Zonneallergie

Ben jij net als mij ook gezegend met zonneallergie? Dan geef ik je graag nog wat tips. Kies ten eerste voor een minerale filter! Laat jouw huid ook geleidelijk aan wennen aan de zon, elke dag een beetje meer. Vermijd alle producten met parfum in! Dus ook douchegel, bodylotion enz. Deze zullen de reactie alleen maar versterken! Je zal merken dat het eerst jouw decolleté en hals worden getroffen omdat de huid daar het dunst is, smeer daar dus altijd goed in!

En misschien is het niet zo slecht, die zonneallergie. Want die ontstaat doordat jouw huid de zon ziet als vijand en antistoffen aanmaakt. Die antistoffen zorgen dan voor jeuk, blaasjes en roodheid. Jouw afweerapparaat is dus extra paraat en uit onderzoek blijkt dat er dan een lagere kans op huidkanker zou zijn!

Uiteraard bied ik ook een uitgebreid gamma aan zonneproducten. Zowel minerale filters als vitamine C en E aan een betaalbare prijs. Onze belangrijkste lijn is deze van Dr. Baumann maar die wordt enkel in de concept store aangeboden na advies. Vraag gerust meer info!


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelmand0
Er zijn geen producten in het winkelmandje!
Verder winkelen
0
%d bloggers vinden dit leuk: