Stocksale 25 & 26 november

Klik hier voor meer info

eco & fair

Stof in de kijker: polyester

Wat is het?

Polyester ontstaat uit een chemische reactie tussen ethyleenglycol, een stof op basis van olie, en polyethyleentereftalaat. Hieruit ontstaat een plastic, die met behulp van machines wordt gesponnen tot een garen. Opkomst vanaf de jaren ’60 door de fast fashionindustrie waardoor kleding goedkoper kon geproduceerd worden.

Milieu-impact

 • Eén van de grondstoffen van polyester is olie!
 • De stof is moeilijk te kleuren waardoor zware kleurstoffen worden gebruikt die voor extra vervuiling zorgen.
 • De productie vraagt veel energie.
 • Is niet biologisch afbreekbaar.
 • Bij elke wasbeurt laat polyester microplastics los: elke keer je jouw polyester top wast komen er honderdduizenden microvezels los. De mode-industrie zorgt voor 20-35% van alle microplastics die in de oceaan terechtkomen.
 • Kan gerecycleerd worden. Maar ook dit proces heeft een impact op het milieu.

Draagcomfort

 • Kreukt niet.
 • Kan sterk en slijtvast zijn (indien kwaliteitsvol polyester).
 • Is goedkoop.
 • Is vormvast.
 • Omdat het geen vocht opneemt zweet je er snel in.
 • Kan plakkerig aanvoelen.
 • Sneller last van onaangename geurtjes.

Bij SOFlien

Omwille van de hoge milieu impact en het lage draagcomfort mijden we deze stof alsmaar meer in ons aanbod. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld jassen en tassen die waterdicht moeten zijn. Je draagt deze niet rechtstreeks op de huid draagt en wast ze in verhouding veel minder. Verder proberen we zoveel mogelijk voor gerecycleerd polyester te kiezen.


Winkelmand0
Er zijn geen producten in het winkelmandje!
Verder winkelen
0