Beauty

Is duurdere make-up zijn geld waard?

26981763_10155539218133423_805317733_o

Na mijn vorige blog kreeg ik de vraag of de dure make-up producten nu eigenlijk beter zijn dan de goedkopere. Neen, dit is zeker niet altijd het geval. Ik leg het jullie hier even uit.

Allergische reacties

Voor mij is het heel belangrijk dat er geen schadelijke elementen in de producten zitten waar ik een allergische reactie op kan krijgen. Bij duurdere merken wordt hier vaak toch iets meer aandacht aan besteed en meer onderzoek naar gedaan. En dat onderzoek wordt mee verrekend in de kostprijs. Je zal ook merken dat merken waar bijvoorbeeld geen parfum in zit vaak wat duurder zijn.

Nu valt dat natuurlijk een beetje te nuanceren. Sommige mensen zullen bijvoorbeeld nooit een allergische reactie hebben op het parfum dat aanwezig is in Nivea producten. Ik helaas elke keer wel. Maar dat geldt voor mij even goed voor producten van Lancome, wat wel een duur merk is. Daar heb ik mijn zwaarste allergische reactie ooit op gehad. Terwijl de meerderheid van de consumenten hier duidelijk geen last van heeft anders zouden deze merken al lang geen producten meer verkopen. Ieders huid is nu eenmaal verschillend!

Het is dus ergens gewoon een kwestie van pech. Zit er in een product een ingrediënt waar net JIJ allergisch aan bent dan heb je prijs. Dat is net hetzelfde als mensen die allergisch zijn aan honden of katten terwijl de meerderheid van de bevolking dat niet is. Dit heeft dus niet altijd te maken met de prijs van een product. Maar zoals ik al zei kan je er vanuit gaan dat er bij duurdere merken meestal toch meer onderzoek hier naar is gebeurd.

Mijn regel is dus heel eenvoudig: gebruik ik een product dat ik in grote hoeveelheden rechtstreeks aanbreng op de huid dan kies ik voor een duurder merk dat gekend is om zijn goede ingrediënten. Ik zal dus nooit zomaar een foundation kopen in de Kruidvat. Ik koop deze altijd van een merk zoals Clinique die ervoor bekend staan rekening te houden met gevoelige huidjes.

Maar gaat het over een mascara of lipgloss dan durf ik zeker wel eens gaan voor de goedkopere producten. Zo staan de mascara’s van Maybelline er bijvoorbeeld voor bekend om een uitstekende kwaliteit te hebben.

Keuze

Een tweede belangrijk verschil is de keuze die je hebt bij een bepaald merk. De duurdere merken hebben vaak een uitgebreider gamma wat betreft de juiste kleur foundation. Zo kan je een kleur kiezen die vrijwel perfect overeenkomt met jouw natuurlijk teint.

Bovendien hebben zij telkens een uitgebreid vast gamma aan basisproducten. Zo kan je een product dat je goed vindt telkens opnieuw kopen. De goedkopere merken hebben een beperktere kleurkeuze en zijn veel trendgevoeliger. Zij volgen telkens de laatste nieuwe trends waardoor een regelmatig nieuwe producten verschijnen en andere weer verdwijnen. Je moet er maar eens op letten hoe vaak die standjes bij Kruidvat worden aangepast!

Beter resultaat

De ingrediënten van producten kunnen er ook voor zorgen dat de make-up mooier kan worden aangebracht of langer blijft zitten. Zo heb ik dit persoonlijk ondervonden bij lip stains. Een lip stain is een goedgetinte lipgloss die zich sterk vastzet op de lippen waardoor deze heel lang blijft zitten. Mijn eerste kocht ik van Yves Saint Laurent in de solden bij Ici Paris XL. Ik was meteen verkocht aan het concept van de lip stains! Maar omdat de normale verkoopprijs toch wat hoog lag naar mijn mening besloot ik een goedkoper alternatief te zoeken.

Ik ging bij Kruidvat op zoek en vond daar een lip stain van het merk NYC voor een paar euro. Ik testte het product in de winkel en dacht meteen: “Wauw, wat een mooie kleur en goede pigmentatie!” Enthousiast ging ik naar huis en bracht hem aan. Alles zag er heel mooi uit, tot ik een paar uur later weer in de spiegel keek. Ik had allemaal getinte vlekken op mijn lippen! De wear-off van dit product was ronduit verschrikkelijk! Terwijl bij de lip stain van Yves Saint Laurent de kleur geleidelijk aan vervaagd. Hoewel de lip stain van NYC maar een paar euro kostte heb ik met de aankoop ervan wel letterlijk een paar euro in de vuilbak gegooid… Terwijl ik de lip stain van Yves Saint Laurent toch wekelijks gebruik. Dan is het voor mij snel duidelijk wat de beste aankoop was!

26972880_10155539218113423_907186680_o

Verpakking

Bij duurdere producten is de verpakking gesofisticeerder en dit betaal je ook. Als voorbeeld hiervan zie je op de foto een bronzer van het duurder merk Estée Lauder en van het goedkopere Maybelline. Beide bronzers geven een heel mooi resultaat eenmaal ze worden aangebracht. Maar het doosje van Estée Lauder zit er veel chiquer uit en heeft een grotere spiegel en bijgevoegd borsteltje. Op dat moment moet je jezelf dus afvragen waar je het meeste belang aan hecht. Ik betaalde de bronzer van Estée Lauder nog 29,70€ in sale terwijl ik deze van Maybelline 11,95€ betaalde bij Kruidvat. Aangezien er bij de bronzer Estée Lauder duidelijk veel meer product in de verpakking zit is hij voor mij deze prijs echt wel waard.

27048653_10155539218088423_2083949506_o
27018906_10155539218163423_2004282691_o

Soms kan dit toch wel zorgen voor een betere kwaliteit. Een goed borsteltje kan belangrijk zijn bij een mascara of lipgloss. Hierdoor kan het gemakkelijker worden om het product mooi aan te brengen. Op onderstaande foto zie je een duidelijk verschil tussen het borsteltje van de lip stain van NYC en deze van Yves Saint Laurent. Dit merk je bijvoorbeeld ook bij nagellak. Een beter borsteltje zorgt hier voor een egaler resultaat.

27047022_10155539218148423_846474176_o

Mijn advies

Koop producten die je vaak en in grote hoeveelheden gebruikt van een goede kwaliteit. Bespaar op de aankoop van bijvoorbeeld oogpotlood in een leuke kleur die je niet elke dag zou dragen. Je kan zo ook veel besparen op mascara, oogschaduw, lipgloss, blush en highlighter. Vergeet niet om telkens het product even te testen en lees bij twijfel eerst even een review op jouw smartphone. Typ de naam van het product gevolgd door review in bij Google en je kan meteen lezen of het product de moeite waard is.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur toch vaker uit naar de wat duurdere merken. Ik koop deze telkens wel tijdens een kortingsactie (via bv. een klantenkaart) of in de solden. Maar het is zeker niet zo dat er geen goede producten zitten tussen de goedkopere merken! Dat is een beetje zoeken maar ze zijn zeker te vinden. In onderstaande blogposts heb ik al eerder advies daarover gegeven. En ik zal dit ook zeker blijven doen als ik nog dergelijke koopjes tegenkom!

Update: omwille van de grote vraag bij workshops besloot ik om zelf makeup te verkopen. Een makeupmerk vinden leek een uitzichtloze zoektocht te worden. Tot ik terecht kwam bij het Italiaanse Essential professional make-up. De prijs-kwaliteitverhouding is de beste die ik ooit ben tegengekomen in de makeupwereld. Je betaalt niet voor een bekende naam (wat je bij Yves Saint Laurent bv. wel doet) maar krijgt wel de kwaliteit van high-end makeup. Bovendien is de samenstelling in mijn ogen vaak beter dan deze van bv. Chanel (waar toch vaak bv. veel parfum in zit). Neem zeker eens een kijkje op onze webshop!

Een gedachte over “Is duurdere make-up zijn geld waard?”

Reacties zijn gesloten.